Monplaisir | 46800 Saint-Matré | 0032 (0)9 357 73 22 | info@monplaisir.be
                                  Copyright 2012 - Monplaisir | STUDIO FNEL
De wijngaarden van Saint-Matré behoren tot de AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) van de Cahors.

De AOC Cahors is een rode wijn, die voor minimaal 70 % bestaat uit Auxerrois (daar specifiek ook Cot Noir of Malbec genoemd), aangevuld met Merlot-druiven en Tannat. De Cahors-wijn is een tannine-rijke wijn, al dan niet op houten vaten gerijpt, en is uitstekend houdbaar (tot wel 10, 12 jaar).

De Cahors-wijn was vroeger gekend als een zware, donkere wijn maar is ondertussen geëvolueerd naar een moderne en uitstekende wijn. Vooral het zeer aangename klimaat van de streek : natte lente, warme zomer en droge herfst, en de steenachtige grond geven de kwaliteit aan de wijnstokken.
Gastronomie
Wijn
Op culinair gebied heeft de Lot nog heel wat te bieden. Eend is de regionale specialiteit. Confit de canard, foie gras, salade de gésiers, magret de canard : zeker de moeite waard om dit eens in één van de plaatselijke restaurants uit te proberen, waar je deze gerechten vaak op de menukaart zal tegenkomen. Er zijn ook diverse boerderijen waar je ter plaatse kan proeven en een aantal producten in pot of blik kan kopen om thuis nog na te genieten van de vakantie.

Typische specialiteiten zijn ook de ronde Cabécou-geitekaasjes (waaronder AOC Rocamadour), de wereldvermaarde en tegelijk mysterieuze truffels (met bekende truffelmarkt in Lalbenque in de wintermaanden), de meloenen van de Quercy ("le Melon du Quercy") en de Tourtières (regionale appeltaartspecialiteit, terug te vinden op elke markt met zelfs een foire à la tourtière in Tournon d'Agenais).
Koop geen wijn in grote wijncentra of bij coöperatieven, maar ga ter plaatse proeven op het domein of château bij één van de bijna 500 wijnboeren verspreid over de 45 gemeenten van het AOC-gebied. Zij zullen je hartelijk ontvangen. Bij hen rechtstreeks of op de plaatselijke markten of één van de wijnfeesten kan u kennismaken met het product dat het uithangbord bij uitstek vormt van deze wijnstreek. Zelfs Prins Hendrik van Denemarken heeft hier een eigen wijn-chateau in Luzech.

De procedure is lopend om een gedeelte van de wijngaarden (ca 20%) te classeren als "grand cru", zodat de uitstraling van de Cahors-wijnen er in de komende jaren alleen maar groter kan op worden.
Rosé en wit begint hier stilaan en in beperkte mate opgang te maken bij een aantal wijnboeren. Onder de naam "vin de pays du Lot" kan je hier onder andere bij deze wijnboeren enkele pareltjes rosé-wijn vinden (jong te drinken).

We zullen je graag vrijblijvend een aantal adressen aanbevelen.

Eend, geitenkaas, truffels, meloen, tourtière