WYSIWYG Web Builder
Mooie dorpjes en steden
Monplaisir | 46800 Saint-Matré | 0032 (0)9 357 73 22 | info@monplaisir.be
                                  Copyright 2012 - Monplaisir | STUDIO FNEL
Saint-Matré is een rustig dorp van 6,5 km² en telt slechts 132 inwoners.Trouwens, in de streek spreekt men Saint-Matré niet uit als "matree", maar wel integendeel als "maatre" met de klemtoon op de aa. De é (e accent aigu) op het einde van een woord, wordt hier in het Zuiden uitgesproken als een doffe e.  Het Frans is immers doorspekt met klanken uit het occitaans.
                                                 
Saint-Matré vormt, net zoals de rest van de streek trouwens, een bonte en kleurrijke aaneenschakeling van wijngaarden, zonnebloemvelden, bossen, diep doorsneden valleien, meloen- en graanvelden en ongerepte stukken natuur. Het massatoerisme is hier ver weg.  Heerlijke meloen, vers van het veld, kan je kopen bij onze buren.
                                                    
De wijngaarden van Saint-Matré behoren tot de AOC van de Cahors (Appellation Cahors Contrôlée) van de Cahors.  Zo ook de wijngaard die vlak naast het zwembad ligt, en waarvan je het resultaat kan proeven bij één van de vele wijnboeren uit de streek, waarvan we er je graag enkele aanbevelen. Meer info over de wijn kan je bij gastronomie lezen.
                                                  
In de dorpskom van Saint-Matré (op 500 meter van Monplaisir) vind je een postkantoor, een café-restaurant met tankstation en een dépôt de pain (enkel open tussen 8u en 10u).  Vers brood vind je ook bij de  dépôt de pain van het kruidenierswinkeltje in het buurdorpje Sérignac. Tevens is er in Saint-Matré een alleraardigst kerkje (mooi gerestaureerd van binnen, steeds vrij te bezoeken, om de 2 maand is er een mis).                       

Er is verder een tennisterrein, waarbij we gezorgd hebben voor een abonnement, zodat de sportieve bewoners van Monplaisir er gratis gebruik van kunnen maken. Wel zelf tennisrackets en tennisballen meebrengen.

Op de grens van Saint-Matré en Saux is er nog het uit de 12de eeuw daterende romaanse kerkje van Coulourgues (steeds vrij te bezoeken).
Saint-Matré
Cahors
Cahors is de hoofdstad van het departement de Lot.  De stad ligt in een lus van de Lot, op 35 km van Saint-Matré.  Een prachtig zicht op de stad heb je vanop het point de vue (uitzichtspunt) op de Mont Saint-Cyr.
Cahors, zicht van op de Mont Saint-Cyr
Cahors is een stad van 6.500 ha (dus 10 keer zo groot als Saint-Matré in oppervlakte) en 20.000 inwoners (160 keer zo veel als Saint-Matré).  Cahors werd gesticht door de Romeinen en in de Middeleeuwen was het een bloeiend handels- en universiteitscentrum.
Pont Valentré (brug der dapperheid), Cahors
De Pont Valentré is een wereldberoemde brug.  Het is een versterkte 14e eeuwse brug over de Lot (in 1308 gestart met de bouw).. Majestueus spannen de zeven bogen zich over de brede rivier. Aan de zware, 40m hoge torens met hun schietgaten en de puntige, gekanteelde stroombrekers is duidelijk te zien dat de brug deel uitmaakte van de middeleeuwse verdedigingswerken.

De middelste toren, die dienst deed als uitkijkpost, kan men in de maanden juli en augustus beklimmen.

De lange bouwperiode van de brug heeft aanleiding gegeven tot het ontstaan van een aardige legende.
Om de werkzaamheden sneller te doen verlopen sloot de bouwmeester een overeenkomst met de duivel, die tegen de gebruikelijke vergoeding bereid was een handje te helpen. Bij het naderen van de voltooiing kreeg de bouwmeester het zwaar benauwd en hij verzon een list om zijn ziel te redden: de duivel moest in een zeef water aanvoeren, dat nodig was voor de bouw. Het resultaat laat zich raden. Razend om zijn nederlaag brak satan een steen van de middelste toren, die daardoor dus niet voltooid werd.  Pas tijdens de restauratie in 1879 werd het gebrek verholpen en de nieuwe steen wordt gemarkeerd door een gebeeldhouwd duiveltje dat zichtbaar moeite doet de steen weer los te wrikken. Gezien vanaf de stad ontdekt u het beeldje hoog op de rechterhoek van de middelste toren.

Het oude stadsgedeelte van Cahors is zeker de moeite waard.  De wandeling langs de 'jardins sécrets' (verborgen tuinen) kan daarvoor je ideale gids zijn.  Cahors werd meermaals bekroond voor dit initiatief.
Een typisch en charmant stadje op 12 km van Saint-Matré, dat terecht fier is op zijn geurige en kleurrijke zondagochtendmarkt.  Niet de allergrootste markt van de streek, maar absoluut de sympathiekste.  Zeker een aanrader.  Vanop het marktplein kan je ook via smalle steegjes de klim doen naar de donjon-toren die over de streek uitkijkt.
Montcuq
Puy l'Evêque, Albas, Bélaye, Grézels, Lacapelle-Cabanac, Floressas, Luzech, Montcabrier, Montaigu-de-Quercy, Tournon d'Agenais, Penne d'Agenais, Lauzerte, Vire-sur-Lot ...
Deze stadjes en dorpen vergasten hun bezoekers elk op hun beurt met fantastische points de vue, schitterende (wijn)kastelen, kanoën op de Lot, middeleeuwse binnenpleinen waar de tijd eeuwen lijkt stilgestaan te hebben, ... en dit alles binnen een straal van ca 25 km rond Saint-Matré.
Bonaguil
Imposante burcht uit de 13de eeuw die in de 15de eeuw werd omgebouwd tot een schier oninneembaar bolwerk. Op 25 km van Saint-Matré. Kan bezocht worden. Langs de heuvel die naar het kasteel leidt, heb je een klimmend wandelpad dat de moeite loont en je langs enkele kleine winkeltjes leidt waar ambachtslui het resultaat van hun kunnen te koop aanbieden.
Saint-Cirq-Lapopie
Buitengewoon prachtig middeleeuws stadje, dat ondertussen uitgegroeid is tot een echt kunstenaars- en ambachtendorp. Het is gelegen op een rotswand die boven de oevers van de Lot uitsteekt.  De weg van Cahors naar Saint-Cirq-Lapopie loopt langs de rotsen, en is op zich al een verplaatsing waard, maar het summum is uiteraard Saint-Cirq-Lapopie zelf. Laat trouwens je wagen op de parking beneden staan, en ga te voet via de bewegwijzerde wandeling naar dit formidabel dorp, waar je je terug in de middeleeuwen waant. Een super-aanrader. Ter info : de Cirq wordt niet uitgesproken als "cirk", maar wel zonder de q uit te spreken ("sier"). (± 60 km)                           
Rocamadour
Wereldbekend bedevaartsoord dat als het ware hangt aan een 120 meter hoge rots. Dit bedevaartsoord ligt op de route naar Santiago de Compostella en is genoemd naar de heilige Saint Amadour. De zwarte madonna lokte in de middeleeuwen maar liefst 30.000 pelgrims per dag. Velen daarvan kwamen niet zomaar uit eigen aansporing, maar de bedevaarttocht was hen opgelegd als boetedoening. De boeteganger moest bij aankomst in Rocamadour een harenkleed aantrekken met kettingen aan hals en armen.Vervolgens moest hij op zijn knieën de grote trap omhoog die van het dorp leidt naar het heiligdom. Voor het altaar van de kapel smeekte hij om vergiffenis. Daarboven kreeg hij een verklaring als ware het een kwitantie. Vervolgens kreeg hij het loden pelgrimsteken. Doe zelf de wandeling van het dorp tot aan de kapel, en je zal maar al te goed beseffen dat dit een verschrikkelijke boetetocht moet zijn geweest. Op ca 70 km van Saint-Matré.
Sarlat is een sprookjesachtig, middeleeuws stadje, gelegen tussen de Dordogne en de Vézère, ineengedoken in het golvende landschap.  Even beroemd als Brugge bij ons, loont het alvast de moeite het oude stadsgedeelte te bewonderen.  Sarlat kan bogen op het grootste aantal geclasseerde bouwwerken in Europa per vierkante kilometer.  Wandelen door de kleine steegjes.  Op ca 60 km van Saint-Matré.
Sarlat
Kerkje van Coulourges