Château de Bonaguil
Monplaisir | 46800 Saint-Matré | 0032 (0)9 357 73 22 | info@monplaisir.be
                                  Copyright 2012 - Monplaisir | STUDIO FNEL
Imposante burcht uit de 13de eeuw die in de 15de eeuw werd omgebouwd tot een schier oninneembaar bolwerk. Op 25 km van Saint-Matré. Kan bezocht worden. Langs de heuvel die naar het kasteel leidt, heb je een klimmend wandelpad dat de moeite loont en je langs enkele kleine winkeltjes leidt waar ambachtslui het resultaat van hun kunnen te koop aanbieden.
Kastelen
Château de Biron
Het kasteel is gelegen op de grens van de Périgord en de Agenais en was de zetel van één van de vier baronieën van de Périgord: de Périgord Pourpre.
Het was eigendom van de familie de Gontaut-Biron van de 12e eeuw tot begin 20e eeuw , maar werd verschillende keren veroverd door onder anderen de Albigenzen (1211), Simon IV van Montfort (1212) en de Plantagenets in de 14e eeuw en 15e eeuw.

Wat de bouwstijl betreft heeft elke eeuw zijn stempel achtergelaten: middeleeuws, gotiek, renaissance tot Versaille-stijl. Het voorkomen van al deze verschillende bouwstijlen naast elkaar zorgt voor een uitzonderlijke architectuur.

Het kasteel is volledig ingericht waardoor je een goed beeld krijgt van hoe de mensen er vroeger leefden. Het diende als decor voor verschillende films. (± 40 km)
Grotten
Pech Merle
Lascaux
Grottes de Gouffre-de-Padirac
In de twee kilometer lange grot zijn prehistorische rotstekeningen te vinden die gerekend worden tot de mooiste van Frankrijk. Tevens is het een prachtige druipsteengrot.

In de grot kan men onder andere tekeningen bewonderen van bizons, paarden, mammoeten, oerossen, herten en figuren waarvan de betekenis onduidelijk is. Daarnaast vindt men in deze grotten gestencilde handen. Met deze techniek wordt de hand tegen de rots gedrukt en wordt er kleurstof in poedervorm overheen geblazen. Op deze manier ontstaat een afdruk van de hand op de rots. Ook bevinden zich in de grotten tekeningen van mensen en een aantal versteende voetafdrukken.

De bekendste afbeelding is die van het gestippelde paard (Cheval de Pomelé). Ook de negatieve handafdruk met de dertien stippen is erg bijzonder.

Het bestaan van het grottenstelsel was al bekend aan het begin van de 20e eeuw, maar de grot met de tekeningen is in 1922 ontdekt door twee Franse jongens van 15 en 16. In de loop der jaren is in de nabije omtrek nog een tiental andere grotten ontdekt met rotstekeningen, maar alleen Pech Merle is opengesteld voor het publiek. Deze openstelling is overigens beperkt: er mogen maar 700 bezoekers per dag de grot in. Het is dus aan te raden op voorhand te reserveren.

Net als in de bekendere grot van Lascaux (zie onder) zijn de tekeningen in de grot van Pech Merle zo'n 25.000 - 17.000 jaar geleden gemaakt door de Cro-Magnonmens.
De schilderingen hebben vooral dieren als onderwerp; bizons, herten, neushoorns, runderen, paarden, rendieren en stieren. De tekeningen en de (aard)kleuren zijn goed bewaard gebleven. Veel "schilderingen" hebben geheel gekleurde vlakken, andere zijn uitgevoerd als krachtige lijntekeningen en gravures.

De grot wordt echter bedreigd door bacteriën en schimmels. Wetenschappers hebben schimmels ontdekt - kleine witte donsharen op de bodem en de zijwanden. Het is niet de eerste keer dat er zich problemen voordoen. In 1963 moest men het publiek al de toegang ontzeggen, omdat er vorming van groene algen en schimmels, die te wijten zijn aan een onophoudelijke toeloop. Sindsdien is de grot niet meer voor publiek toegankelijk; in de onmiddellijke nabijheid in een naburige grot is echter een replica (Lascaux II) gemaakt die wél voor het publiek toegankelijk is. Deze replica is beter geschikt voor de ontvangst van grote stromen bezoekers en bovendien aangepast voor gehandicapten. De bouw startte in 1972 op 200 meter van de grot en was in 1984 gereed.